Seria “Rezerva lor, superstarul nostru” continua

Rui Costa, Inzaghi si Pirlo in 2001.

Facand o comparatie intre transferurile din ultimii 2-3 ani cu cele de la inceputul anilor 2000, vedem cum AC Milan nu mai este clubul ce altadata transfera intr-un singur sezon pe Javi Moreno, Kaladze, Rui Costa, Contra, Inzaghi, Laursen, Umit Davala si Andreea Pirlo. Transferurile lui Rui Costa (35 de milioane de euro), Inzaghi (20 de milioane), Pirlo (18 milioane), Contra (7 milioane) si Javi Moreno (16 milioane) fac un total de 96 de milioane de euro, si asta fara a lua in calcul salariile pe un an ale noilor jucatori. Din cei transferati, doar Pirlo venea din postura de rezerva, toti ceilalti fiind titulari de baza in fostele echipe,  jucatori consacrati in varful carierei. Ok, poate nu Umit Davala si Laursen, dar intelegeti ideea.

Mancini, Adiyiah, Beckham si Huntelaar in 2010.

Sa ne intelegem, Mancini luat gratis jumatate de sezon si cu un pret stabilit pentru vara de aproximativ 5-6 milioane este o afacere foarte buna. Baiatul vine la echipa cu mentalitatea omului care vrea sa demonstreze ca inca e bun de ceva si fara mari pretentii de post fix in echipa. Poate sa joace extrema dreapta, extrema stanga si chiar si in pozitia de trequartista, inlocuindu-i cand e nevoie pe Ronaldinho, Pato sau Seedorf. Cu bugetul actual (sau lipsa lui) mai mult nu se putea obtine din perioada de mercato din iarna.

Anul acesta am cumparat o rezerva de la Real Madrid, o rezerva de la Inter, un pensionar american, un junior african si un tanar aparator brazilian. Si sa nu uitam, i-am vandut pe Kaka si pe Gourcuff. Starea financiara a clubului s-a imbunatatit considerabil, rezultatele nu. AC Milan a devenit clubul care cumpara tinere sperante, rezerve nemultimite si pensionari de lux.

Din pacate, in ziua de azi, clubul care se sustine singur, are un bilant financiar curat si mai face si profit sufera teribil la capitolul rezultate. Mai ales in Italia, unde taxele platite pentru salariile jucatorilor sunt mult peste cele din Spania de exemplu. Nu poti concura cu Barcelona sau Real Madrid fara sa faci eforturi financiare deosebite. Chiar daca esti dispus sa achiti suma de transfer ceruta, spaniolii pot oferi un salariu cu cel putin 30% mai mare. Cat timp Berlusconi nu va mai baga mana adanc in buzunar pentru a sustine echipa, AC Milan nu va mai fi unul dintre cluburile dominante in fotbalul european. Spre exemplu, Moratti a reumplut visteria Interului cu 150 de milioane numai anul acesta, Florentino Perez a imprumutat 400 de milioane de euro in timp ce Manchester United are datorii de peste 700 de milioane.

Solutia pentru a ramane competitivi sta in dezvoltarea departamentului de scouting si a centrelor de juniori. Putem urma exemplul Barcelonei, castigatoare a Champions League cu o echipa formata din jucatori crescuti in propria scoala de fotbal. Pato, Thiago Silva si Adiyiah sunt transferuri reusite. Dar trebuie sa renuntam la pensionari si rezerve. Ce mai cauta in lot Kaladze, Jankulovski sau Favalli? De ce il transferam pe Beckham si il prezentam ca o mare achizitie? De ce nu l-am rascumparat pe Paloschi in loc sa dam 14 milioane pe Huntelaar?

Anul viitor visam la Dzeko, Torres, Fabergas, Vidici si Essien. Dar probabil ca Berlusconi va avea grija sa ne trezeasca la realitate si Galliani ni-l va prezenta pe Luca Toni ca noua mare achizitie a Milanului.

3 thoughts on “Seria “Rezerva lor, superstarul nostru” continua”