Sacchi despre Berlusconi la 25 de ani de la preluarea clubului

Arrigo Sacchi, legendarul antrenor AC Milan a scris un editorial in numarul de ieri al cotidianului sportiv italian Gazzetta dello Sport in onoarea celor 25 de ani de cand clubul rossonero este condus de Silvo Berlusconi. Titlul editorialului este “Tsunami-ul numit Berlusconi. Cu mine pe banca a desfiintat primele de meci”.

Intrarea sa in lumea fotbalistica a fost ca un adevarat tsunami. Inovatia, intuitia, organizarea si competenta se succedau in ritmuri frenetice. Eu am fost primul antrenor numit de Berlusconi: un risc pe care doar un om departe de traditie si-l putea asuma. Ii voi fi recunoscator toata viata. M-a ales, m-a ajutat si mi-a pus la dispozitie cele mai bune conditii pentru a putea lucra in liniste.

M-a aparat si in cele mai grele momente. Inceputul meu la Milan a fost dificil. Echipa juca neconvingator in campionat si dezastros in Cupa Uefa. Presa ma agresa si jucatorii probabil aveau dubii in ceea ce priveste ideile mele de joc. Mi-a telefonat si m-a intrebat daca aveam nevoie de ajutorul si prezenta sa. Raspunsul a fost da. A venit la Milanello si a tinut un discurs scurt jucatorilor: “Acest antrenor a fost numit de mine, am incredere in el si cine il va urma va ramane la Milan, iar pentru cei care nu il vor urma voi trebui sa le reconsider pozitiile in cadrul echipei.”

Un alt episod semnificativ este cel de dupa infrangerea la masa verde cu Roma. Pozitia noastra in clasament era mediocra si urmau trei partide foarte grele (Inter, Napoli, Juventus). Berlusconi a venit la Milanello, a vorbit cu presa si a facut publica prelungirea contractului meu cu inca un an. In urmatoarele 3 partide am obtinut 9 puncte si in acel an am castigat campionatul.

Berlusconi este generos, dar niciodata risipitor. A desfiintat primele de joc in favoarea premiilor la obiectiv si atunci cand un jucator i-a cerut o prima pentru victoria din derby i-a raspuns: “Sunt bogat dar nu sunt si prost”.

Berlusconi mi-a oferit prietenie si stima si nu mi-a luat niciodata linistea si autoritatea. Astazi este acuzat ca nu este un adevarat democrat. Eu nu pot sa il acuz vreodata de un asemenea lucru. Cu mine a fost un presedinte perfect si a acceptat intotdeauna decizile mele tehnice chiar atunci cand am jucat 3 ani la rand cu Colombo titular sau cand l-am trecut rezerva pe Van Basten sau cand l-am trimis pe Massaro 1 an imprumut la Roma sau nu am acceptat transferul lui Borghi la Milan. Fara el nu as fi putut niciodata sa construiesc o utopie. Multumesc inca o data, Presidente!

Sursa: Gazzetta dello Sport

37 thoughts on “Sacchi despre Berlusconi la 25 de ani de la preluarea clubului”