Berlusconi + Putin = LOVE. Sa inceapa perestroika

Sunt mai multe motive care ma fac sa cred ca vestea potrivit careia AC Milan a cam inceput sa miroasa a gaz rusesc are un sambure de adevar. Pe deasupra, sunt tot atatea motive care ma fac sa cred ca acest sambure ar putea fi unul dulce dupa atatea vesti amare, pentru echipa cel putin.

La sfarsitul lunii trecute, don Silvio s-a intalnit cu bunul sau prieten Vladimir Putin la Moscova pentru a discuta ca niste vechi camarazi despre viitorul Europei. Cand zic asta, ma refer la faptul ca italienii cu rusii fac impreuna un gazoduct prin care sa ocoleasca Ucraina si care sa aduca mai comod gazele spre batranul continent atat de dependent, din pacate, de capriciile Rusiei.  Proiectul este facut de Gazprom, care este compania de casa a Kremlinului, si de Eni, doar una dintre cele mai mari corporatii petroliere ale lumii. Asta inseamna ca Gazprom+Silvio=Love si mai inseamna ca au fost create cu varf si indesat conditiile unei discutii prietenesti de vanzare a AC Milanului.

In afara de context, care este important, mai avem si un motiv. Desi nu cred ca don Silvio a saracit enorm din cauza crizei, este mai bine sa fii prudent cu banutul, sa-l tii acolo unde stii tu mai bine. Pai si daca rusii vor si ei o parte, pentru care sunt dispusi sa scoata 180 de milioane de euro din buzunar, nu este asta o combinatie de nerefuzat?

Mergem mai departe. Daca stam sa ne uitam, nici nu este chiar asa de rea asocierea pentru ca rusii au experienta la fotbal.  La sfarsitul anului 2005, Gazprom a cumparat clubul rus de fotbal Zenit Sankt Petersburg.  Au investit peste 100 de milioane de dolari in jucatori noi si le-au mai construit si un stadion nou nout de peste 60.000 de locuri unde i-au invatat pe astia de la Barca ce este fotbalul adevarat in Champions League. Parca nu suna deloc rau.

Dar faza misto abia acum incepe si in ea sta marele sambure de adevar.

Zenit nu este singura formatie de fotbal care a intrat in gratiile Gazprom.  Shalke, unul dintre cele mai apreciate cluburi de forbal din Germania, a trecut datorita banilor rusesti printr-un moment tare greu in 2006. Gazprom a devenit principalul sponsor al echipei, nu a cumparat actiuni, iar asocierea a fost unsa de nimeni altul decat Gerhard Schroeder, fostul cancelar german. Frumusetea abia acum incepe. Schroeder este la randul sau un bun prieten cu cele mai selecte grupari din Rusia, a se intelege Putin din nou, si, ce sa vezi, este presedintele unui proiect facut de Gazprom. Da, ati ghicit tot un gazoduct. Momentul intrarii rusilor cu bani la Shalke a fost superb, in 2006, dupa ce Gazprom lasase toata Europa in frig din cauza unui conflict cu Ucraina.

Explicatia rusilor la acel moment a fost de vis si citez: “Trebuie sa le spunem oamenilor povestea Gazprom. In marketing ai de facut niste pasi naturali: Cunoaste produsul, Iubeste-l si apoi Cumpara-l. Gazprom este cunoscut publicului  doar intr-o anumita pondere, dar noi trebuie sa-i invatam ca pot iubi Gazprom si la un moment dat sa devina clientii nostri”. Superb!  De parca nu suntem oricum sclavii gazului rusesc si de parca in iarna respectiva nu tremurasem cu totii.

Acum , vine intrebarea. Vedeti vreo asemanare cu cazul AC Milan? Deci avem din nou buni prieteni, Putin si Berlusconi, avem niste proiecte in comun, gazoductul,  si poate pentru iarna asta ni se pregateste ceva, asa ca trebuie facut ceva cu popularitatea aia. Eu zic ca se face tranzactia asta.

Pentru AC Milan mi se pare o ocazie de nerefuzat mai ales in contextul in care banii pe care sunt dispusi sa-i dea rusii ridica formatiunea la o valoare de piata de 720 de milioane de euro. Este enorm. Sunt bani de sa-i intorci cu lopata numai gandindu-te ca in 2008 Milan valora 750 de milioane de euro, potrivit Forbes, dupa care l-a vandut pe Kaka si nici nu a castigat nimic. Sunt bani de shopping sanatos, de revenire!

Pentru rusi in schimb este o achizitie de castigare a simpatiei absolut necesara. Ne dau bani sa-i iubim pentru ca sa fim seriosi! Cate tricouri pot sa vanda? Oamenii controleaza Europa oricum. Au afaceri de peste 60 de miliarde de euro si scot un profit de peste 4 miliarde de euro, mai mult decat vinde cea mai mare companie din Romania.  Inclin sa cred ca nu se vor imbogati din AC Milan, dar vor castiga ceva din chestia asta.

Rusii nu sunt un popor iubit. Sunt un popor de temut, respectat, puternic, neinteles, orice, dar nu de iesit la o bere s-o samanta.  Ori in contextul in care planuiesc dominarea completa a Europei prin gazele lor, cumpara rafinarii pe unde apuca, isi fac depozite pe unde vor, bai parca merge si asa ceva pentru popor ca sa nu se simta si europenii astia complet cotropiti. Fotbalul inseamna popularitate iar Milanul inseamna cireasa de pe tort. Si pentru a creste acest val de popularitate cred ca sunt dispusi sa plateasca un pret.  Sa inceapa perestroika!

7 thoughts on “Berlusconi + Putin = LOVE. Sa inceapa perestroika”