Robinho, Pato, Ibra si Ronaldinho. Cum va juca Allegri?

Entuziasmul este la cote maxime. Ultimele 2 zile au declansat euforia suporterilor rossoneri. Jocul entuziasmant al echipei in prima etapa, evolutiile exceptionale ale lui Pato si Ronaldinho dar mai ales transferurile lui Ibrahimovic si Robinho au readus increderea fanilor in echipa. Cu un atac format din Ronaldinho, Ibrahimovic, Pato si Robinho, AC Milan se bate de la egal la egal cu Inter Milano in Serie A si poate ajunge pe cele mai inalte trepte ale podiumului in Champions League.

AC Milan 4-2-3-1Marea intrebare este daca Allegri isi permite sa riste cu toti 4 pe teren. Echipa ideala are la baza un 4-2-3-1 cu o linie de 3 brazilieni in ofensiva (Ronaldinho, Robinho, Pato) si Ibrahimovic varf impins. Atacul este extraordinar si baga spaima in orice aparare. Practic, orice om din ofensiva isi poate depasi adversarul prin dribling, viteza sau forta fizica si va trebui dublat in permanenta de apararile adverse. Asta inseamna 4 adversari ocupati exclusiv de atacanti plus inca 2-3 in zona gata de dublaj. Si cateodata pentru Ronaldinho si Pato 2 oameni nu sunt de ajuns pentru a-i opri. Aceast lucru va creea spatii mari usor exploatabile de catre mijlocasi.

AC Milan 4-3-1-2

Dinamica celor 4 in teren are un potential imens. Ronaldinho poate veni in centru in timp ce Robinho avanseaza pe linia atacantilor, Ibrahimovic va creea spatii pentru Pato sau Robinho iar Ronaldinho va avea in sfarsit mai multa libertate de miscare si nu va fi sufocat de marcaj. Andreea Pirlo va beneficia si el de mai mai multa libertate de miscare si benzile laterale vor fi poate mai libere pentru urcarile fundasilor laterali. Este o echipa riscanta care joaca totul pe cartea atacului asa cum ii place presedintelui Berlusconi.

Cei trei brazilieni ofera si o multitudine de variante de asezare. Robinho si Ronaldinho pot juca atat in centru cat si pe partea stanga, Pato poate juca varf impins in spatele lui Ibrahimovic sau aripa dreapta iar Ibrahimovic poate juca si el la nevoie in spatele unui varf.

Problemele apar oarecum logic pe faza de aparare. Daca Allegri nu reuseste sa ii convinga pe brazilieni sa se intrebuinteze serios pe faza defensiva, cei doi mijlocasi defensivi vor trebui sa munceasca pentru 5 oameni iar fundasii laterali vor avea un sezon teribil de greu. Antonini si Bonera vor trebui sa fie la inaltime in timp ce Pirlo si Ambrosini (sau Flamini, Seedorf sau Boateng) trebuie sa dubleze si sa tripleze benzile laterale lasate libere de Pato si Ronaldinho. In concluzie, formatia este una foarte riscanta daca atacantii laterali nu ajuta echipa.

AC Milan 4-3-1-2

De asemenea, Allegri mai poate folosi sisteme cu 3 mijlocasi cum ar fi 4-3-1-2 cu Robinho/Ronaldinho in spatele varfurilor Pato si Ibrahimovic sau 4-3-3 cu o tripleta formata din Ibra si 2 dintre cei trei brazilieni.

AC Milan 4-4-2Antrenorul italian poate incerca si un 4-2-2-2 in pur stil englezesc cu Ronaldinho pe stanga, Robinho pe dreapta si cuplul Ibra-Pato in atac. Oricum ar alege, marea problema ramane faza defensiva pentru ca nici Gattuso in zilele sale bune nu ar putea acoperi gaurile lasate de pokerul din atac.

Galliani a declarat ca Allegri si-a dorit foarte mult un jucator care la nevoie sa ii poata inlocui pe Ronaldinho sau Pato si sa fie utlizabili si impreuna cu cei doi brazilieni. Ce jucator mai potrivit decat Robinho? In ciuda faptului ca modulul 4-2-3-1 este fascinant si ofera un spectacol garantat si contrar dorintei lui Berlusconi, Galliani si a fanilor, probabil ca Allegri va merge pe sistemul 4-3-3 pentru a echilibra echipa si va incerca o rotatie in atac intre Pato, Robinho si Ronaldinho. Sistemul 4-2-3-1 va fi utliziat cu echipele slabe din Serie A in meciurile de acasa si pe finalurile de partida cand AC Milan este in dezavantaj.

84 thoughts on “Robinho, Pato, Ibra si Ronaldinho. Cum va juca Allegri?”