Moartea fotbalului italian

Din ce in ce mai des in utlimii ani meciurile din Serie A fac cele mai mici audiente in weekenduri. Daca nu se disputa un meci intre cei trei mari titani ai fotbalului italian (Milan, Inter si Juventus), sansele sunt mari ca nimeni sa nu arunce un ochi pe meciurile din Serie A.

 

Weekendul asta m-am uitat la meciurile lui Napoli, Lazio si Milan. Meciuri plictisitoare pe alocuri, cu putine momente spectaculoase, jucator relativ necunoscuti in afara peninsulei si, cum altfel, sarace in goluri. Intre timp, pe celelalte canale se disputau meciuri spectacol, ca CFR – Bistrita 5-1, Man UTD – Tottenham 2-3, Werder Bremen – Bayern 0-2, 2 goluri in 4 minute. Stadioane pline, spectacol in tribune si pe teren, fotbal la apogeu. Inapoi in Italia, 4 bunici ragusiti fac galerie echipelor mentionate mai sus.

 

Fotbalul din Italia a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii ani. Daca in 2003 doua echipe italiene isi disputa finala Champions League, de la finala castigata de Inter nicio echipa italiana nu a trecut de sferturi intr-o competitie europeana. Si trendul pare sa continue cel putin si in acest an. Ratingul Italiei este sub al Germaniei si de pe locul 5 Franta vine tare. Anul asta doar Milan si Juventus sunt in grupele UCL si la cum merg lucrurile, nici una nu pare sa aiba sanse sa treaca de sferturi.

 

Stadioanele sunt vechi, conditiile de pe multe din ele sunt proaste, impozitul este cel mai mare din Europa. Fotbalul pur si simplu nu mai atrage, cum altfel putem explica faptul ca nu este meci in Italia in afara de derby-uri unde sa se umple stadionul, iar in Germania si Anglia stadioanele sunt SOLD OUT la aproape orice partida.

 

Serie A este in coma si pare ca asa va ramane cativa ani de acum incolo. Probleme economice ale tarii si-au pus amprenta asupra fotbalului mai mult decat in alte parti ale Europei de vest si investitiile sunt limitate. Asa cum fotbalul englez a avut nevoie de un face-lift in anii 80′ asa are nevoie fotbalul italian in prezent. Pentru ca asa PUR SI SIMPLU NU SE MAI POATE !

39 thoughts on “Moartea fotbalului italian”