Italia, singura natiune cu 3 echipe calificate in Champions League

Italia este tara cu cele mai multe echipe de club calificate mai departe in Champions League. Milan, Inter si Napoli au reusit sa dupa fotbalul italian dupa multi ani pe primul loc in Europa. Ca numar, italienii sunt pe primul loc, ca joc, toate echipele lumii au inca ce invata de la Barcelona si Real Madrid. Totusi, faptul ca cele doua formatii sunt singurele care conteaza in Spania si singurele care produc audienta este un semn de alarma pentru Spania. Toate celelalte echipe, formatii onorabile precum Valencia sau Villareal se vor bate tot timpul pentru locul 3. Cine se mai uita la un meci Villareal – Malaga sau Levante – Atletico Madrid? Miza este si probabil va fi mult timp de acum incolo locul 3 si asta incepe sa dauneze grav fotbalului din spania.

In Anglia, lucrurile stau oarecum diferit, numarul echipelor care vor si teoretic ar putea deveni puternice este in crestere. Cel mai elocvent exemplu este Manchester City. Mancini este pe primul loc in Premier dar echipa mai are mult de lucru pentru a putea deveni cu adevarat o putere in fotbalul mondial. Banii nu tin loc de experienta, blazon si traditie si iata ca Manchester United, cu un buget mai mare de 10 ori ca cel al lui Napoli este afara din Europa.  Manchester United este si ea eliminata de miracolul numit Basel. Elvetienii se califica dintr-o grupa cu Benfica si Manchester United, profitand de un Manchester total transformat fata de anul trecut si demostreaza inca o data ca daruirea si curajul sunt aproape intotdeauna rasplatite.

Italia se ridica oarecum surprinzator desupra unor campionate considerate de multi mult superioare. Italia nu este si nici nu va fi vreodata un campionat de mana a doua din Europa. Ba dimpotriva, in ultimii 10 ani, Italia a disputat 4 finale de Champions League si a castigat 3. Nimic mai prejos fata de Spania si Anglia, cu 4 si 2 trofee castigate. Ba chiar se poate lauda si cu un campionat mondial in 2006. Cine stie, poate 2012 va fi din nou anul Italiei.

31 thoughts on “Italia, singura natiune cu 3 echipe calificate in Champions League”