Intre Deportivo si Manchester

AC Milan a pierdut rusinos pe Old Trafford, incasand una dintre cele mai grele infrangeri in cupele europene. Acest 4-0 servit de United intra in mica si spumoasa colectie milaneza de infrageri rusioanse si se aseaza chiar langa acel 4-0 cu Deportivo din anul ultimului Scudetto. Atunci, atitudinea echipei si scorul de 4-1 din tur au fost principalele cauze a unei eliminari surprinzatoare la acea vreme.

In 2004 echipa titulara era formata din Dida, Cafu, Pancaro, Nesta, Maldini, Pirlo, Seedorf, Gattuso, Kaka, Tomasson si Shevchenko, in timp ce pe banca de rezerve stateau Rui Costa, Serginho, Inzaghi, Abbiati, Costacurta, Laursen si Brocchi. Apararea avea rezerve valide in Costacurta si Laursen, mijlocul putea sa isi permita lasarea pe banca a unui jucator imens cum era Rui Costa, iar in atac, pe langa colosul Shevchenko titular incontestabil, intre Inzaghi si Tomasson se dadea o batalie apriga pentru singurul loc ramas. Si totusi Milanul a luat bataie cu 4-0. De la Deportivo.

Revenind in 2010, la inceputul meciului, Leonardo se vedea ramas cu doar 5 optiuni pentru 4 posturi in aparare. Acestia erau Abate, Bonera, Favalli, Jankulovski si Thiago Silva. Adica un atacant reprofilat aparator de banda, un vesnic accidentat, un veteran de 37 de ani, un jucator care nu mai da randament din 2007 si un tanar aparator care promite mult dar nu are inca experienta necesara pentru a coordona un departament sensibil cum este cel defensiv.

La mijloc, parca lucrurile stau mai bine. Pentru 3 locuri se bateau Ambrosini, Beckham, Flamini, Gattuso, Pirlo si Seedorf, cu mentiunea ca Seedorf nu era complet refacut si Gattuso nu mai este jucatorul de altadata.

In atac avea de ales pentru cele 3 locuri intre Borriello, Huntelaar, Inzaghi si Ronaldinho, cu mentiunea ca Inzaghi nu a mai jucat de ceva vreme. In sistemul cu 2 aripi si un varf impins, doar Ronaldinho poate ocupa rolul de aripa, Borriello, Huntelaar si Inzaghi neavand caracteristicile unui atacant lateral, toti trei fiind varfuri de careu.

Si atunci vine intrebarea, cum e posibil ca Leonardo sa aiba la dispozitie doar 4-5 jucatori de Champions League? Cu tot respectul, Favalli, Jankulovski, Bonera, Abate si Huntelaar nu sunt oamenii potriviti pentru o mansa  tur-retur cu Manchester United, finalista in ultimele 2 editii. Sa fim clari, Leonardo nu are nici o vina. Dupa meci, e usor sa intrebam de ce nu au fost titularizati Gattuso, Seedorf, Inzaghi si Beckham, dar oare suntem siguri ca rezultatul ar fi fost altul?

Vina este a societatii, si a lui Berlusconi in mod special. Mentinerea in lot a unor jucatori care au dat deja tot ce puteau sa dea sportului rege si achizitiile nepotrivite au adus Milanul in esantionul secund al europei. Daca Silvio Berlusconi nu scoate din buzunar sume importante in urmatorul sezon de mercato, Milan nu va mai face fata marilor puteri ale fotbalului european.

Pana si fotbalul italian, tinut in top in ultimii 10 ani tocmai de AC Milan, risca foarte mult, inclusiv pierderea celui de-al 4-lea loc in Champions League in favoarea germanilor, daca nu vor veni investitii masive. Management inteligent exista, antrenori si oameni de fotbal exceptionali de asemenea, banii si stadioanele moderne lipsesc. Si fara aceste lucruri valorile se pierd sau pleaca. Drept dovada 3 din cele 4 italiene in Champions League nu au trecut de 16-zecimi. Fiorentina a pierdut, onorabil ce-i drept, Juventus nici nu a depasit faza grupelor, Milan a fost eliminata rusinos si Interul are foarte mult de munca cu Chelsea pentru a se califica.

In concluzie, pe Old Trafford nu a pierdut numai Milanul, a pierdut tot fobalul italian. Daca in 2004 am stiut sigur ca meciul cu Deportivo a fost un accident, meciul de la Manchester din 2010 nu este o intamplare. AC Milan si tot fotbalul italian sufera.

One thought on “Intre Deportivo si Manchester”