Don Silvio, Patriciu si oile

Initial am crezut ca don Silvio nu mai baga bani in Milan pentru ca are de bagat bani prin alte parti, adica sute de milioane de euro catre judecatori, ca este afectat de criza si ca a ajuns sa circule cu metroul in timp ce haleste covrigi. Chiar el zicea ca este recordman absolut in ceea ce priveste numarul de procese intentate unei persoane in intreaga istorie a umanitatii. Ma gandeam ca o fi saracit omul , ca doar nu a avut pana acum o atitudine zgarcit fata de echipa care si-a trait cei mai buni ani sub dominatia Berlusconi.

Dar nu este asa. Recent cei de la Forbes si-au lansat topul cu cei mai bogati oameni din lume. Ce sa vezi? Averea lui don Silvio face bine, chiar mai bine decat in 2008. Don Silvio se relaxeaza pe locul 74 al oamenilor fara grija zilei de maine, cu doar 9 miliarde de dolari in conturi, cu numai 2,5 miliarde de dolari mai mult ca inainte de criza. Companiile din media si banca i-au crescut cu pana la 40% anul trecut.

Deci bani erau si sunt si pentru Milan.

Deloitte a facut recent un top al celor mai bogate cluburi de fotbal din lume.  Ce sa vezi? AC Milan este pe locul 10 cu o avere de 196,5 milioane de euro. Manchester este pe 3 cu 327 de milioane de euro. (Nici nu stiu de ce am pomenit acest nume). In 2008, Milan era pe locul 8, iar in 2007 era pe locul 6. Lucrurile incep sa se complice. Averea lui Berlusconi creste pe alte cai, zestrea Milan este din ce in ce mai mica, adica vinde din ce in ce mai putin, dar totusi destul de mult si este si pe profit. Vanzarile mai mici ale Milanului vin pe fondul unor performante din ce in ce mai slabe. Lucrurile nu par a se imbunatati si totusi conducerea clubului nu face nimic dintr-un motiv tare simplu: merge si asa. Castigam din alte parti.

Anul trecut Milan l-a vandut pe Kaka pe care a luat 60 de milioane de euro si a cumparat la randul sau jucatori cu o valoare de piata de pana la 3 milioane de euro, adica un fel de rest la o legatura de patrunjel. Pe Hotnews citeam ca numai din biletele vandute pe San Siro la meciul cu Manchester, AC Milan a incasat 4  milioane de euro. Beckham vinde tricouri la greu, cred ca si suporterii Manchester aveau pe ei un tricou cu Beckham din moment ce l-au asteptat cu bratele deschise la aeroport iar pe Old Trafford l-au aplaudat minute in sir, multumindu-i pentru ce a facut odata pentru echipa care acum umilea Milanul. Silvio a vandut multi jucatori buni, a luat enorm de multi bani si a investit enorm de putin in ultima vreme. Averea sa a crescut, dar Milanul incepe sa piarda. Asa si?

Cred ca cel putin pentru buzunarele lui Berlusconi, Milanul a devenit acum doar un vehicul financiar de exceptie, in care a ajuns sa bage tare putini bani, dar din care inca scoate sute de milioane de euro. Este o investitie bestiala si-mi aduce aminte de un exemplu.

Milanul este pentru Berlusconi cum a fost Petromidia pentru Patriciu. Adica, a luat clubul pe bani putini, cand era in mizerie, a bagat ceva bani in el, bine ai lui Patriciu au fost pe datorie, a facut din el un vis si apoi a inceput sa vanda, castigand inzecit. Patriciu a dat 50 de milioane de dolari pe rafinaria aia si a vandut-o cu 1,7 miliarde de dolari. A vandut rafinaria cand pierderile au ajuns prea mari iar datoriile de nesuportat. A luat-o niste fraieri. Berlusconi a inceput sa vanda Milanul pe bucati si in loc de aur pentru inlocuirea platinii vandute a adus niste carpeli din tinichea. Asa o fi mai profitabil in fotbal. Vinzi cate putin, pe bucati, cand trebuie si abia apoi vinzi tot. Daca nu se intampla ceva in curand, cred ca asta il paste pe AC Milan. Poate va fi mai bine.

Oricum, ar fi tare interesant de facut un bilant al banilor pe care Berlusconi i-a investit in Milan si pe care i-a scos pornind de la vanzarile de jucatori, bilete, tricouri pana la banii grei care vin din Champions League.  O sa ma ocup.

Care este concluzia?

AC Milan inca este o masina de facut bani, vinde bine, aduce „maruntisul” in buzunarele lui don Silvio care are mare nevoie de acesti banuti avand in vedere reputatia usor patata a premierului italian. Sau poate are nevoie de ceva cash pentru noile implanturi de par pentru a arata din nou ca la 20 de ani. Sau pentru fetele de la vila de langa lacul Como sau cine mai stie.

Asa ca intrebarea vine in mod logic. Domne, daca tot vand bine, la ce dracu sa ma mai chinui? O mai merge un an, doi si dup-aia vad io ce fac. Oricum am castigat tot ce se putea castiga. Mai vand un jucator-doi, il mai cresc pe Pato nitel, mai iau niste milioane, ca vad ca se descurca Leonardo asta si cu ce a mai ramas din Milan. Merge si asa. Ma duc sa mai numar niste oi pana adorm ca oricum actiunile la televiziuni si la banca imi cresc si in somn. S-o descurca Milanul cumva ca de 20 de ani m-am cam plictisit. L-o cumpara cineva dupa ce mi-am facut eu treaba cu el.

Cel mai rau este ca Berlusconi spune ca el baga bani in echipa. Gazetta scrie ca un suporter i-a spus lui Berlusconi ca a plans dupa rusinosul meci cu Manchester iar don Silvio i-a raspuns ca si el a plans, dar ca el mai baga si bani. La ce s-o fi referit, nu stiu. Intre timp, Milan nu a mai vazut un transfer decent de multa vreme si nu ma refer aici la Ronaldihno. Asa ca eu cred ca aceasta echipa este privita acum de patronul ei ca un angajat corect, care face tot ce poate cu ceea ce i se da, ba chiar se descurca de minune. Daca tot merge, banii inca vin, fanii tot mai trec pe la stadion, la ce dracu sa ma mai chinui? Milan este o pusculita buna, eu am 73 de ani. Cand s-o sparge, s-o sparge. Gasesc eu ceva nou si stralucitor.

18 thoughts on “Don Silvio, Patriciu si oile”