Despre bugetul de transferuri 2011/2012

Da, ati citit bine, vom vorbi despre bugetul de transferuri 2011/2012. Cativa dintre membrii site-ului ma intrebau daca AC Milan va avea banii pentru a cumpara jucatorii imprumutati anul acesta. Este vorba de Ibrahimovic si Boateng. Suedezul are o clauza de cumparare de 24 de milioane de euro platibili in 3 ani. Prima transa se pare ca este undeva la 10 milioane de euro in timp ce Boateng probabil ca ne va costa aproximativ 8 milioane de euro.

AC Milan are o gramada de jucatori la sfarsit de contract anul acesta. In 2011 vor expira contractele lui Ronaldinho, Pirlo, Seedorf, Gattuso, Nesta, Ambrosini, Zambrotta, Oddo si Inzaghi. Iata salariile nete ale acestor jucatori:

  • Ronaldinho – 8 milioane de euro
  • Pirlo – 5 milioane de euro
  • Seedorf – 4 milioane de euro
  • Gattuso – 3.5 milioane euro
  • Nesta – 3.5 milioane euro
  • Ambrosini – 3.5 milioane euro
  • Zambrotta – 1.8 milioane euro
  • Inzaghi – 1 milion euro

Total net : 30.3 de milioane.

Sistemul de taxe din Italia obliga AC Milan sa plateasca de fapt dublu fata de netul jucatorului, adica 60.6 de milioane de euro. Varsta jucatorilor, plecarea unora si nevoia de economisire vor face ca multe dintre salarii sa fie reinnoite la sume cu aproximativ 35% mai mici. Asta inseamna ca rossoneri vor economisi aproximativ 20 de milioane de euro numai din renegocierea salariilor. Suma ar putea fi mai mare in cazul in care mai multi jucatori vor pleca sau accepta o scadere mai mare a salariului.

Sa vedem la ce incasari ne putem astepta pentru anul viitor. Din transferuri, deocamdata ne bazam pe cele 10 miloane de euro de la Roma pentru Borriello. Conform premiilor Uefa Champions League un sfert de finala ne-ar aduce aproximativ 25-30 de milioane de euro in cont. O semifinala ar aduce 35-40 de milioane in timp ce o finala ar alimenta contul rossonerilor cu cel putin 45 de de milioane de euro. Cum un sfert de finala este un obiectiv relativ usor de realizat, adunand suma economisita din salarii si transferul lui Borriello pornim de la 55-60 de milioane de euro.

Ibrahimovic si Boateng ne costa 18 milioane (10 milioane prima transa pentru suedez si 8 plata integrala pentru Boateng). Raman cel putin 35-40 de milioane de euro pentru transferuri. Probabil ca veniturile din drepturile de televizare, incasarile pe bilete si alte produse vor acoperi salariile si celelate cheltuieli ale clubului si aceasta suma va fi folosite exclusiv pentru transferuri.

Bineinteles, bugetul este conditionat de performanta si mai ales de renegocierea in scadere a salariilor jucatorilor enumerati mai sus. Treaba destul de dificila in conditiile in care jucatorilor li s-a spus tot anul ca AC Milan trebuie sa economiseasca si la sfarsitul verii i-au transferat pe Ibrahimovic si Robinho, ambii platiti mult peste pragul salarial de 4 milioane de euro pe an impus de club. Robinho este cel mai “modest” dintre cei doi cu 5 milioane de euro anual in timp ce Ibrahimovic pur si simplu a distrus pragul cu un salariu de 8 milioane de euro pe an. Galliani are mult de munca pentru a-si convinge jucatorii de criza financiara fara precedent prin care trece clubul.

O alta varianta ar fi intrarea Gazprom in actionariatul Milan. Am scris destul de mult despre aceasta posibilitate aici si aici. Se zvoneste ca in ianuarie rusii ar putea cumpara intre 20 si 40% din actiunile clubului pentru o cifra de aproximativ 200-400 de milioane de euro. Asta ar insemna practic sfarsitul crizei finaciare pentru AC Milan si ar explica in mare parte transferurile de la sfarsitul verii. Practic bugetul pentru reinnoirea echipei ar fi nelimitat si odata cu venirea gigantului rus ne putem astepta si la constructia unui nou stadion sau cumpararea definitiva batranului San Siro.

39 thoughts on “Despre bugetul de transferuri 2011/2012”