Ce se intampla cu AC Milan dupa scandalul Mondadori

Scandalul Mondadori a produs o paguba de mai mult de jumatate de miliard de euro in conturile Fininvest. La cateva zile dupa sentinta, Berlusconi si-a chemat cei mai importanti oameni la vila sa din Arcore pentru a hotari soarta activelor grupului Fininvest, printre care se gaseste si clubul AC Milan (Fininvest detine 100% din actiuni). Pe langa clubul rossonero, Fininvest mai detine actiuni in societati precum Mondadori (50%), Mediaset (39%), Mediolanum, (36%) Molmed (23,9%) si Teatro Manzoni (100%).

In intalnirea de luni s-au regasit toti actionarii Fininvest: Silvio Berlusconi (63,27%), Barbara Berlusconi, Luigi Berlusconi si Eleonora Berlusconi (toti insumand 21,43% din totalul de actiuni, Marina Berlusconi (7,65%) si Pier Silvio Berlusconi (7,65%). Pe langa actionari au mai fost prezenti si Adriano Galliani (adminstratorul delegat al clubului AC Milan), Pasquale Cannatelli (adminstratorul delegat al grupului Fininvest) si Alfonso Cefaliello (directorul finanicar al Fininvest si consilier finanicar al clubului AC Milan). Cifra de afaceri a grupului Fininvest este de 5,5 miliarde de euro, amenda primita totalizand astfel aproximativ 10% din toata averea lui Silvio Berlusconi.

In ceea ce priveste viitorul clubului AC Milan, s-au luat in considerare trei optiuni: iesirea clubului de sub umbrela Fininvest, vanzarea unui pachet de 30% din actiuni catre arabii care sponsorizeaza deja clubul prin Fly Emirates sau listarea la bursa de la Hong Kong. Ulimele doua optiuni ar aduce multi bani lichizi in visteria clubului care ar putea opera astfel nestingherit pe mercato si ar ajuta la plata amezii catre Di Benedetto in timp ce prima optiune ar aduce clubul in portofoliul personal al presedintelui.

Verdictul final il vom afla in saptamanile ce urmeaza, dupa ce toate optiunile disponibile vor fi atent analizate de directorii financiari ai grupului Fininvest. AC Milan nu va mai opera pe mercato pana ce situatia clubului nu se va clarifica. In sanul familiei Berlusconi se duce o lupta surda intre Barbara (care vrea ca Milanul sa ramana in familie indiferent de costuri) si Marina (care ar vrea Milan sa se desparta de Fininvest sau macar sa se sustina financiar de unul singur, in fiecare an Fininvest reumpland conturile rossonerilor) care se pare ca ajuns la final. Totul depinde (pentru a cata oara?) de Berlusconi.

Cea mai probabila solutie este o combinatie intre cele trei: iesirea clubului din grupul Fininvest si trecerea acestuia sub controlul direct al lui Silvio Berlusconi, care o va numi pe Barbara Berlusconi presedinte. Imediat dupa, clubul va primi un nou actionar care va avea cel mai probabil o cota minoritara de 20-40% din actiunile societatii. Asta inseamna intre 100 si 200 de milioane de euro bani lichizi varsati in visteria clubului. Dupa aceea, clubul va trebui sa incerce sa se sutina singur, iar atunci cand nu va putea Berlusconi va trebui umble din nou la portofel, asa cum a facut-o in fiecare an.

62 thoughts on “Ce se intampla cu AC Milan dupa scandalul Mondadori”