Baresi, interviu in Gazeta Sporturilor

Venit in Romania pentru a juca un meci “old boys” la Iasi (Romania – Italia), marele simbol al Milanului, Franco Baresi a acordat un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

– Signor Baresi, ati debutat pentru Italia intr-un meci contra Romaniei, 0-0 la Firenze, in ’82, iar prima Cupa a Campionilor ati cucerit-o impotriva Stelei, 4-0, in ’89. Doua momente importante ale carierei legate de Romania.
– Da, numai ca primul meu meci la echipa nationala n-a fost ce-mi doream. Italia era atunci campioana mondiala, dar am intilnit in preliminariile lui Euro ’84 un adversar roman surprinzator. N-am reusit sa inscriem, fiindca Lucescu a jucat atunci contra noastra in stil italian. Defensiva foarte buna!

– Sa nu-mi spuneti ca mai retineti si acum, dupa atitia ani, amanuntul ca Lucescu era atunci pe banca Romaniei?
– Debutul in squadra azzurra iti ramine in memorie cu fiecare amanunt. Iar pe Lucescu am avut ocazia apoi sa-l cunosc bine cind a venit sa lucreze in Italia. A facut la Brescia o treaba fascinanta, o echipa in fata careia nu era simplu sa invingi. Despre Brescia lui Lucescu se vorbeste deseori si in ziua de azi, semn ca munca lui a lasat urme. stie sa-si aleaga exact jucatorii de care are nevoie pentru ideile lui, iar asta e esential pentru un profesionist. Un tehnician pe care-l respect!

– De ce credeti ca n-a reusit pe banca lui Inter?
– Sint momente in cariera fiecarui antrenor cind trebuie sa ai si sansa. Iar la echipele mari, precum Milan, Inter, Juventus, e foarte dificil sa te impui daca nu ai parte si de un context favorabil. Dar iata ca la sahtior, in Ucraina, a izbutit un proiect formidabil si m-am bucurat cind a cistigat Cupa UEFA. Cred ca ar fi bine venit inapoi in Italia!

– Finala Cupei Campionilor din ’89 a parut un fel de antrenament pentru Milan, 4-0 cu Steaua.
– Ei, nu chiar! stiu ca a fost un eveniment special pentru romani, dar Milan a prins atunci o zi colosala. Eram prea buni ca sa ne poata bate cineva in acel sezon. Steaua nu s-a facut de rusine, a dat maximum, entuziasmul unei astfel de finale e unic, insa acel Milan era greu de oprit. Iar in tribune au fost numai suporteri italieni, nu-mi aduc ca Steaua sa fi avut prea multi fani la acea partida.

– Cum ati vota in aceasta controversa istorica despre cea mai buna echipa de club din istoria Europei: acel Milan cu Gullit, Van Basten, Baresi sau Barcelona de azi?
– E dificila o comparatie de acest gen. S-au schimbat vremurile, fiecare are momentul de glorie la timpul lui. A urmat dominatia lui Bayern, a lui Real Madrid. Lucrurile se schimba si ar fi nedrept sa facem un asemenea clasament, fiindca fiecare dintre aceste echipe a avut frumusetea ei. Nu trebuie sa reducem nimic din meritul marilor echipe apelind la paralele subiective.

– L-ati avut deseori adversar pe Maradona, pe vremea marelui Napoli. Dormeati bine inaintea meciurilor contra lui Diego?
– (Ride si-si trece mina prin par, mimind durerea de cap) Dormeam, dormeam! Dar ca sa-l opresti pe Maradona trebuia sa prinzi o zi formidabila, iar el una foarte slaba. Mai rar! Altfel, fara o aparare organizata, in care sa fie macar trei oameni impotriva lui Diego, era imposibil sa-i rezisti. Un jucator uluitor! imi amintesc si acum cu drag acele partide Milan – Napoli, fiindca erau mereu adevarate spectacole. Am jucat impotriva multor atacanti imensi, Platini, Rossi, Altobelli, dar Diego era unic. De neoprit in momentele de gratie!

– Maradona sau Messi?
– Messi e un grandissimo. E o placere sa-l vezi jucind, dar, ca sa ajunga la nivelul lui Diego, ar trebui sa cistige un trofeu si pentru Argentina. Deocamdata, votez pentru Maradona!

– Dupa accidentarea teribila suferita in campionat, Chivu a decis sa renunte la “nationala” Romaniei, spre a se proteja. O alegere corecta?
– Nu cunosc motivele lui, dar probabil s-a gindit ca nu mai vrea sa joace foarte multe meciuri intr-un sezon. Iar fara partidele de la reprezentativa poate avea un program mai relaxat. A avut intr-adevar un accident care a produs stupoare in Italia. in astfel de momente esti nevoit uneori sa iei decizii dureroase. Nu trebuie judecat aspru.

– Despre care Mutu ati vrea sa vorbim? Cel care incinta prin golurile de la Fiorentina sau cel cu grave probleme extrasportive?
– Nu-l stiu pe Mutu din viata privata. Pe teren insa a demonstrat ca are calitate, aratind momente care au facut sa trepideze Italia. Un golgeter care va ramine in istoria Fiorentinei. Nu e putin lucru sa realizezi in Serie A ce a reusit Mutu.

Sursa: aici

3 thoughts on “Baresi, interviu in Gazeta Sporturilor”