Andrea Pirlo, jucator de neinlocuit la AC Milan

Toate modulele tactice ale Milanului din 2001 si pana in ziua de azi au un singur in punct comun: Andrea Pirlo. Mijlocasul italian este punctul central al echipei de 10 ani. Inca de la venirea sa, AC Milan a cautat un inlocuitor pe masura pentru a-i putea oferi cateva zile de odinhna dar un jucator ca playmakerul italian s-a dovedit aproape imposibil de gasit.

Ca sa ii intelegi jocul trebuie sa il vezi pe teren. Televizorul nu este de ajuns si daca ai cumva posibilitatea sa il vezi live urmareste-l pe teren 5-10 minute pentru a-i studia jocul. Vei observa ca are o viziune de joc absolut fantastica. Stie ce se va intampla pe teren cu mult timp inainte de a primi mingea. Unii ar putea spune ca de multe ori pasa este una scurta sau in lateral. Raspunsul pentru pasele “a la Gattuso” este unul extrem de simplu, Andrea Pirlo gandeste inaintea tuturor si probabil ca echipa nu s-a miscat corect sau jucatorii sunt intarziere. Oricum balonul revine la picioarele sale si echipa se reaseaza in teren.

Vede culoare si spatii libere cu cel putin 5 secunde inainte ca acestea sa existe. Cred ca asta este si motivul pentru care cateodata se opreste 2-3 secunde si asteapta. Pur si simplu mintea lui are o viteza in plus fata de meci si trebuie sa astepte momentul oportun pentru obisnuita pasa de 40 de metri in adancime. In mintea lui, golul s-a intamplat demult.

Controlul balonului, abilitatea de a pasa oriunde cu precizie milimetrica, loviturile libere, pozitionarea in teren, felul cum controleaza jocul si coordoneaza toata echipa sunt cateva din calitatile care il fac de neilocuit. Pur si simplu un jucator asemanator nu exista. Are un singur defect: fizicul destul de fragil si abilitatea defensiva. Desi ca pozitionare se misca excelent in faza defensiva, Pirlo nu are forta fizica necesara pentru a indeplini rolul de mijlocas defensiv. Dar nici nu se putea altfel. Un jucator cu abilitatile lui Pirlo si fizicul lui Drogba este imposibil. Creierul echipei este cel mai important si trebuie protejat. Asezarea ideala pentru un Pirlo eficient si liber sa picteze pe teren va fi intotdeauna un mijloc din 3 jucatori format dintr-un artist si 2 muncitori. Ca se numesc Ambrosini, Boateng, Flamini sau Gattuso nu are importanta. Scopul lor este sa asigure artistului libertatea necesara creatiei.

Desigur, Allegri poate incerca o asezare cu doi mijlocasi defensivi si 4 atacanti in teren, renuntand astfel la Pirlo. Asta ar insemna scaderea potentialului ofensiv al echipei, pentru ca unul sau doi dintre cei 4 asi ar trebui sa se intoarca si sa porneasca jocul de atac. Toata pre-constructia jocului cade pe umerii lui Gattuso, Flamini sau Ambrosini si cu tot respectul pentru acesti jucatori, nici unul nu poate compensa absenta lui Pirlo.

In orice echipa ar juca, Andrea Pirlo este pur si simplu de neinlocuit. Fara a iesi in evidenta la televizor, este un jucator unic si fara el AC Milan nu ar fi jucat 3 finale de Champions League in 5 ani, Italia nu ar fi devenit campioana mondiala, baloanele de aur nu ar fi colindat pe la Milano si AC Milan ar fi fost probabil un club cu mai putine trofee. La doar 31 de ani, mai are multe de dat fotbalului si daca Allegri il va utiliza corect si va reusi sa il motiveze avem toate motivele sa speram la un sezon senzational.

21 thoughts on “Andrea Pirlo, jucator de neinlocuit la AC Milan”