AC Milan – Napoli, un duel istoric

Intalnirea de azi, AC Milan – Napoli aduce aminte de aminte de vremurile cand Maradona era jucator activ in Serie A, iar cele doua cluburi dominau fotbalul italian.

In opt sezoane intre 1986/87 si 1993/94, AC Milan si Napoli au castigat sase Scudetti, patru Milan si Napoli doua. In aceeasi perioada Milanul, antrenat de Arrigo Sacchi a castigat trei Cupe ale Campionilor (Champions League), trei Supercupe ale Europei si doua Cupe Intercontinentale. In acelasi interval de timp Napoli, cu Maradona in formatie, castiga pe plan european o Cupa UEFA.

[singlepic id=1167 w=320 h=240 float=center]

Perioada amintita a oferit de multe ori dueluri spectaculoase intre Ruud Gullit, Frank Rijkaard si Marco van Basten, pe de o parte si Maradona, Bruno Giordano, si Careca pe de alta parte. Timpul a trecut si acum avem un duel intre Zlatan Ibrahimović, Pato si Robinho pentru AC Milan, si Lavezzi, Hamšík si Cavani pentru Napoli.

Napoli 2-1 Milan, 26 aprilie 1987

La meci au asistat 90.000 de spectatori. Peste doua saptamani Napoli avea sa castige Scudetto.

Napoli 2-3 Milan, 1 mai1988

Virdis a deschis scordul pentru Milan, dar Maradona a egalat dintr-o lovitura libera executata exemplar chiar inainte de pauza.  Sacchi l-a introdus pe Van Basten dupa pauza si impreuna cu Virdis, au marcat golurile pentru 3-1. Careca a inscris si el un gol pentru napoletani in finalul meciului, unul mai mult de consolare, pentru 3-2.

Nu voi uita niciodata acel 1 mai. Stiam ca spectatorii lui Napoli nu se impaca prea usor cu ideea unei infrangeri dar dupa acel meci ne-au aplaudat in picioare cand am parasit gazonul.Arrigo Sacchi.

Inca doua egaluri in urmatoarele doua etape au fost suficiente ca Milanul sa isi asigure titlul, dar 1 mai 1988 a fost ziua in care s-a nascut Milanul lui Sacchi.

Milan 3-0 Napoli, 11 februarie 1990

Daniele Massaro, Paolo Maldini si Marco Van Basten a o oferit Milanului o victorie care l-a facut pe Maradona sa defineasca echipa lui Sacchi ca fiind “de pe alta planeta“. Din pacate pentru Milan, Napoli avea sa castige Scudetto la sfarsitul sezonului.

Napoli 1-5 Milan, 8 noiembrie 1992

Maradona mi-a distrus toate teoriile despre fotbal. Puteam sa dominam jucand un fotbal de calitate ca echipa, dar el avea nevoie de numai o atingere sa schimbe jocul complet.” Arrigo Sacchi

Viata fara Maradona nu a fost una usoara pentru Napoli care a terminat pe locul 11 in sezonul 1992/93. Milanul lui Fabio Capello a fost incoronata campioana in acel sezon. Meciul de pe 8 noiembrie 1991 a fost unul memorabil pentru Van Basten care  a inscris de 4 ori intr-o repriza.

7 thoughts on “AC Milan – Napoli, un duel istoric”