AC Milan: Cum a inceput totul

Milan Bday

Intr-un Milano de sfarsit de secol 19,unde cultura italiana se combina cu alte culturi(in special cea engleza),intr-o atmosfera pe unde mai exista doar amintiri si vizibila doar in fotografii de epoca,unde mijlocul de deplasare cel mai rapid si sigur este calul, se naste “Milan Cricket and Football Club”. Sporturile cele mai populare in aceasta epoca sunt cursele de cai si cricketul. Un nou sport incepe insa sa infloreasca in multe state europene,si astfel Italia devine in scurt timp contaminata. Istoricii afirma ca barurile sunt locurile de intalnire a burghezilor. Chiar intr-un astfel de bar burghez, in inima orasului, intr-o seara rece de decembrie din anul 1899, doi englezi,Alfred  Edwards si Herbert Kilpin, vin cu ideea de a fonda o echipa de fotbal,alta decat deja infiintata Mediolanum. Motivul nu este insa rivalitatea locala,ci dorinta de a incheia suprematia echipei din Genoa,precum si raspandirea in Italia a unui sport de talie europeana. In opinia lui Alfred Edwards, devenit deja milanez, orasul Milano trebuie sa fie reprezentat de cel putin 2 echipe de fotbal,precum Torino(4 echipe) sau Genova(2 echipe). Noul sport devine imediat unul aristocratic,fiind modul in care burghezii isi petreceau timpul liber, inaccesibil celorlalte categorii sociale.

 

Toate acestea s-au intamplat pe 16 decembrie 1899,iar la doar cateva zile dupa, ziarele incep deja sa recunoasca nasterea unei noi echipe:

milan2

“In una din salile elegante ale “Fiaschetteria Toscana” a avut loc miercurea trecuta cea de-a doua adunare generala a acestei societati,care se anunta,inca de la inceput,ca serioasa si cu posibilitati, si care spera ca in cateva luni sa devina printre cele mai bune asociatii milaneze.

Totusi,dintre cei 67 de aderenti,doar 20 au participat; pentru un motiv sau altul,cei mai multi si-au scuzat absenta.

Intre cei prezenti,in cea mai mare parte colonisti englezi,a inceput o discutie aprinsa dirijata cu mult tact de Domnul Presedinte Edwards.

S-a stabilit ca numele societatii sa fie “Milan Cricket e Football Club”; sa se inchirieze terenul Trotter,unde membrii sa se poata antrena; sa aiba loc o noua adunare,miercuri,3 ianuarie,tot la Fiaschetteria Toscana,unde sa se stabileasca definitiv deciziile luate.

Cei care au semnat sunt rugati sa nu lipseasca de la apel;de ei va depinde viata si prosperitatea acestei asociatii,a carei lipsa era cu adevarat rusinoasa pentru un oras sportiv ca Milano.”

 

 

 

Herbert Kiplin,ce avea sa devina si capitanul echipei,este cel care alege culorile echipei,”rosu,pentru ca vom fi diavoli,si negru,pentru ca vom inspira frica adversarilor”.

In concordanta,este ales echipamentul,ce consta intr-o camasa in dungi verticale,rosii si negre,ce are pe piept stema orasului.Pantalonii sunt albi,iar sosetele negre.

milan1

milan3

 

Pe 15 ianuarie 1900,Milan Cricket and Football Club se inscrie la federatia italiana, iar primul meci este amicalul de pe 11 martie,contra celor de la Mediolanum,castigat de noua echipa cu 2-0.

Pe 15 aprilie are loc si prima partida oficiala,in deplasare la FC Torinese,care se impune cu 3-0 si elimina echipa milaneza din prima sa competitie.

In acelasi an,are loc trofeul “Medalia Regelui”,in onoare Regelui Umberto I,ce pune Milan Cricket and Football Club fata in fata cu echipa ce avea sa devina adversarul istoritc al acestora: Juventus. Meciul se disputa pe terenul Trotter,in fata a 500 de spectatori curiosi sa vada noul sport. Rossonerii se impun cu 2-0 si pun primul trofeu in vitrina ce avea sa se umple in decurs de 114 ani.

 (sursa: www.magliarossonera.it)

LA MULTI ANI, AC MILAN!

 

2 thoughts on “AC Milan: Cum a inceput totul”